dinsdag 1 april 2014

Uitzicht


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgeCFixava0c-WMwpCM0B2doAojcQHiZVIIrVKXVrQlrGtoqp2UiRqe9n3m67afuqKAr0uNzIMuxYNqvFCjn600pVnMvRCH4P6xtS9Y7IxkZ_xaU9ufHhg0ADqN8ELWPckTDv2VZS2K9kV4/s1600/ramen.jpg 
We hebben genoeg bezuinigd en het begrotingstekort is niet hoger dan drie procent. Brussel is dus tevreden. Belastingen zeggen veel over de samenleving waarin we leven.
Ik heb me vaak afgevraagd waarom ons huis in Den Haag een aantal ramen heeft die lijken te zijn dichtgemetseld. Ik kwam erachter dat je vroeger (negentiende eeuw) belasting moest betalen over het aantal ramen in je huis. Het aantal ramen was namelijk een maatstaf voor de omvang van de woning. Sommige huiseigenaren metselde de ramen dan ook dicht. Dat is ook bij ons gebeurd. Het resultaat was dat de huiseigenaren bespaarde op belasting, maar dat de huurders dus in de duisternis kwamen te zitten.
Nu heeft Nederland geld over. Er zijn met andere woorden voldoende ramen dichtgemetseld. Welke duisternis gaat de overheid een beetje verlichten? De SGP wil meer helikopters voor defensie, de VVD wil het begrotingstekort verder terugdringen, PvdA wil investeren in werkgelegenheid in de zorg en D66 wil lastenverlichting op arbeid doorvoeren. Opvallend genoeg zegt niemand dat er geld terugmoet naar de cultuuursector. Dat uitzicht blijft voorlopig nog even dichtgemetseld.