donderdag 24 april 2014

EED04: Zand, water wind en mens

 









Een man in korte broek en laarzen schept met energieke bewegingen schelpen op een kar die achter zijn tractor hangt. Hij doet ons denken aan een boer met blozende wangen. We zitten er niet ver naast. Van oudsher is het verzamelen van schelpen inderdaad een boerenambacht. Ze doen het als er op het land niets meer te doen is. Het is ook wel logisch want boeren hebben nu eenmaal het materieel om in deze omgeving
uit de voeten te kunnen. Hun tractoren zijn zeer geschikt om mee over het strand te rijden. Een tractor borstelt het zand, zodat het er weer netjes uitziet. We zien hier een constante wisselwerking tussen zee, zand en mens.
De zee trekt soms sleuven door het strand zodat er een hoge, tien centimeter opstaande rand van zand ontstaat. Soms waaiert het uit. Dan weer zien we opgedroogde groene waterbekkens die ongelofelijk stinken. Donker slib met bobbeltjes en kleine plasjes zeewater. Verse ribbels door zee en wind gemaakt. Er zijn eindeloos veel variaties van zand en water. De Eridanos mag dan een spookrivier zijn, een gebeurtenis van een miljoen jaar geleden, na drie dagen lopen op het strand begin je toch een gevoel te krijgen van wat dat geweest moet zijn. Nederland is gevormd door zand en water en dat is een proces dat zich aan de kust telkens herhaalt omdat de zee en de wind er nog vrij spel heeft. Dit is zowel het oudste als het jongste landschap. Om de cyclus gaande te houden komt de mens langs om met bulldozers het werk van zee en wind weer ongedaan te maken. Hij schept schelpjes weg, egaliseert en verplaatst het zand. Hij houdt duinen dynamisch. De natuur kan helemaal niet zonder de mens, in elk geval niet de natuur zoals wij die graag zien: Divers, dynamisch en met de capaciteit zich telkens te verjongen.