zaterdag 5 april 2014

Rutte de Europeaan

Politici zeggen vaak dingen die ze zelf niet goed begrijpen. Democratie, vrijheid van meningsuiting, burgerschap, participatiemaatschappij. Woorden zonder betekenis omdat er binnen debatten nooit inhoud aan wordt gegeven. Dan zegt er iemand bijvoorbeeld dat illegaliteit strafbaar moet worden, zonder over de consequenties na te denken. gewoon omdat het goed klinkt. Je hoort nu zelfs dat de overval op de juwelier in Deurne niet had plaatsgevonden als de illegale overvaller opgesloten had gezeten. Dat is ongeveer het niveau waarop tegenwoordig gediscussieerd wordt.
Rutte hield onlangs een anti-Europa verhaal in Berlijn. Volgens mij snapt premier Rutte op zo'n moment ook niet waar hij het over heeft. Nederland doet er alles aan om altijd het onderste uit de kan te halen als het gaat om het binnenhalen van Europese subsidies. Er worden nutteloze prestige projecten gebouwd omdat het kan. Er is geld. Vervolgens noemt Rutte Europa ‘een anonieme, formele en onpersoonlijke bestuurslaag waar nationale soevereiniteit wordt verruild voor normatieve ‘Brusselse’ regels.’ Hier geldt heel sterk: wat je zegt ben je zelf. Wij hebben van Europa gemaakt tot wat het nu is.
Vandaag kwam Ivan Krastev in de Volkskrant met een mooi advies voor diegene die Europa willen redden en van de komende Europese verkiezingen in mei een succes willen maken:’Omárm de natiestaat.’
Dat gezegd hebbende moet een land als Nederland er eindelijk eens van doordrongen raken dat ze in hun eentje geen enkele kans maakt op het wereldtoneel. Mét Europa wel. Of we gaan langs de zijlijn staan om ons te laten koeioneren door figuren als Poetin die Europa zien als Sodom, een verderfelijk rijk van homo’s en lesbiennes. Overigens wel mooi dat in dat kader ‘120 dagen van Sodom’, het belangrijkste werk van markies de Sade, weer terug is in Frankrijk. Dat is nog eens Europees erfgoed, maar daar zul de premier nooit over horen. Dat terwijl hij in 2007 nog toegaf aan Viva dat hij graag biseksueel had willen zijn. In de ogen van Poetin ben je dan wel degelijk een Europeaan.