dinsdag 8 april 2014

Sjoemelen met een Snotvis

Ik las vandaaag in de Volkskrant dat criminele bendes zich inmiddels op de voedselmarkt hebben gestort. Men wordt rijk met nepvoedsel constateert Europol. In Engeland bleek dertig procent van de etiketten niet te kloppen met de inhoud. In de VS kwam een partij namaak Heinz ketchup aan het licht omdat ze door een ongelukkige mix explodeerden. In Spanje zijn 24 mensen opgepakt omdat ze 4,5 ton slakken wilden verkopen die ze rechtstreeks van de straat hadden geplukt. Ik neem aan dat het niet mag vanuit hygiene oogpunt. Toen ik het las dacht ik vooral aan de ongelofelijke hoeveelheid werk die verzet moet worden om zoveel slakken te verzamelen. Voor wie regelkmatig de keuringsdienst van waarde kijkt moet het geklooi met voedsel toch bekend voorkomen. Zij weten al jaren dat het gebeurt. In de krant wordt het voorbeeld van nep kaviaar aangehaald. De keuringsdienst maakte er een aflevering over. Nepkaviaar is afkomstig van de lompvis. Dat klinkt als een vis die niet geschikt is voor het voortgezet onderwijs. Zijn andere naam, snotolf, spreekt ook boekdelen. Het beest is alleen goed voor nepkaviaar. Uiteraard wordt het soms als echte kaviaar verkocht.