zondag 20 april 2014

Expeditie Eridanos Dag 0.0: Avontuur

Morgen is het weer zover, de aanvang van een nieuw project. We zullen komende week van de zandmotor bij Ter Heijde naar Den Helder lopen. Dat is dan de eerste fase. Vandaar gaat het verder. Afsluitdijk, Friese kustgebied, Groningen, het Kielkanaal....Lange termijn project. We noemen het Expeditie Eridanos. In het persbericht heet het zo:

Expeditie Eridanos, opzoek naar de bron van Nederland

De rivier De Eridanos stroomde een miljoen jaar geleden door Noord Europa. Ze was, naar men zegt, zo groot als de Amazone en stroomde vanaf Lapland via wat nu de Baltische zee is, in de richting van haar uitmonding in de Noordzee dat het grootste drainagesysteem van Europa was, een plek dat we nu kennen als Nederland.

Ontwerper Francois Lombarts en filosoof Bram Esser werden gegrepen door deze 'ontstaansmythe' van Nederland en besloten zoals de romantische wetenschappers uit de negentiende eeuw op pad te gaan naar de bron van deze machtige rivier. Alle grote rivieren verdienen een verhaal, ook al stroomde deze voor het laatst een miljoen jaar geleden. Vandaag de dag is het niet langer een rivier die het meeste zand verplaatst maar de mens zelf. De Eridanos, dat zijn wij.

Ik zal op deze plek bloggen over onze wetenswaardigheden.