maandag 1 oktober 2012

Geheugensteuntjes


 
In de NRC lees ik een artikel over het ‘Oranje hotel Scheveningen’, de gevangenis werd zo genoemd omdat er in de Tweede Wereld Oorlog veel verzetsmensen vastzaten. Penitentiaire Inrichting Haaglanden gaat het complex uit 1918  wegens overcapaciteit sluiten.  Ik kan me niet voorstellen dat het al die tijd nog is gebruikt, maar dat terzijde. Ze willen er niet meer voor betalen waarschijnlijk.
Mevrouw Dineke Mulock Houwer voorzitter van de stichting ‘Oranje hotel’, een stichting die een monument wil maken van het hotel, zegt dat het behouden moet blijven voor het publiek omdat het een grote symbolische waarde heeft  voor de rechteloosheid die er tijdens de tweede wereld oorlog  heerste. Dat lijkt me een moeilijk vol te houden stelling. Er was geen sprake van rechteloosheid, sterker nog er was sprake van regelrechte repressie in die periode.
Er was een vreemde mogendheid aan de macht en die hadden op een paar uitzonderingen na geen andere regels en wetten dan wij voor die tijd gewend waren. Je mocht nog steeds niet stelen en je tegen de autoriteiten verzetten. Dan ging je in het gevang.
‘Recht en vrede zijn helaas niet vanzelfsprekend. Die herinnering moeten we levend houden.’ Zegt Mulock Houwer ook nog in het artikel.

Wie een bakstenen gebouw in Scheveningen aanwijst als geheugensteuntje is een cynicus die niet beseft dat we oorlog en ellende hebben uitbesteed aan derde wereld landen. Je hoeft maar een krant open te slaan of de geheugensteuntjes vliegen je om de oren.