donderdag 25 oktober 2012

Pragmatisme

-->
 











Pragmatisme geldt als een scheldwoord, althans wel in Amerika. Obama wordt als pragmatist gezien. Hij zou geïnteresseerd zijn in wat werkt in plaats van een ideologisch bewogen persoon te zijn. Op de opinie pagina van de New York Times schrijft Harvey Cromier een uitstekend stuk over Obama en de filosoof William James in relatie tot pragmatisme.
Ik trof in het artikel dit prachtige citaat van James:

"If this life be not a real fight, in which something is eternally gained for the universe by success, it is no better than a game of private theatricals. . . . But it feels like a real fight — as if there were something really wild in the universe which we . . . are needed to redeem; and first of all to redeem our own hearts from atheisms and fears."

Pragmatici zullen dus ook het gevecht aanmoeten met de idealisten en vooral ook met hun eigen angsten en relativeringen.Ik moest denken aan de man die het conflict tussen Japan en China over de twee Chinese eilandjes is begonnen doordat hij probeerde ze te kopen. De stokoude politicus Shintoro Shihara. Hij haat Mickey Mouse en hij houdt van kamikaze piloten. Hij is tachtig en begon ooit als auteur, hij leeft in een wereld die hij zelf bedenkt. Shihara wil nu een nieuwe politieke partij beginnen, een fel nationalistische rechtse partij. Voor China is dit allemaal goed nieuws. In die regio wordt China vaak gezien als dader, door Shihara hebben ze zich eindelijk weer eens als slachtoffer kunnen profileren. Het slachtoffer kan rekenen op sympathie.
Zo zie je hoe iemand met waanbeelden de boel verschrikkelijk kan laten escaleren ‘alsof je dronken wordt met goedkope sake’ zoals Haruki Murakami al eerder schreef.
James spreekt over ‘healthy-minded buoyancy’ wat je vrij zou kunnen vertalen naar ‘het drijfvermogen van gezond verstand’. Wie zijn idealen wil laten overleven zal allianties moeten sluiten met anderen. Idealen kunnen alleen resultaten halen in de wereld als ze omarmt worden door genoeg anderen. Dat is wel degelijk een uitdaging en een gevecht waard. Dat is een realistischer opvatting over hoe de wereld werkt dan de kamikaze politiek van meneer Shihara.In zijn geval is een voorspelling op zijn plaats: Hij stort neer, maar China strijkt met de eer.