woensdag 10 oktober 2012

Schildpad

-->
 
Mitt Romney is een Mormoon, hij is als missionaris naar Frankrijk gegaan en heeft daar lange tijd het geloof verspreidt. Op de filosofie pagina van de New York Times staat een goed artikel over dit geloof onder de veel zeggende titel: Why I love mormonism. Het is geschreven door Simon Critchley die als Professor filosofie verbonden is aan het New School for Social Research in New York. De mormonen hebben een interessant godsbeeld. Ze gaan uit van een eindige  God. Vergelijkbaar met het idee dat de aarde eigenlijk op een hele grote schildpad rust  en dat het een stapel schildpadden is helemaal naar beneden. De mormonen gaan er vanuit dat God de vader is van Jezus maar dat God zelf ook weer een vader had en zo verder net als de schildpadden.
Dit is wat Critchley bewondert aan het Mormoonse geloof en hij beschouwt het als poezie niet onvergelijkbaar met Walt Whitman.

“(…)Where Islam unifies all creatures under one mighty God to whom we must submit, Mormonism pluralizes divinity, making it an immanent, corporeal matter and making God a more fragile, hemmed-in and finite being.”

Een menselijker Godsbeeld, Romney zou er nog stemmen mee kunnen krijgen. Maar ik geloof dat ze bij de Republikeinen banger zijn voor het feit dat Romeny beschuldigt zou kunnen worden van het feit dat hij Frans spreekt dan dat hij een afwijkende geloofsovertuigingen koestert.