dinsdag 5 januari 2010

klimaatgeneuzel


Zou Leon de Winter weer in Nederland wonen? Ik krijg het sterke vermoeden van wel.
Al twee keer heeft hij zich in zowel NRC als de Volkskrant mogen profileren als een soort anti Gore. Hij ventileert een meninkje die hij zich, naar eigen zeggen, de afgelopen maanden heeft eigen gemaakt. Leon de Winter heeft zich namelijk in het klimaatdebat gestort en nodigt minister Cramer van milieu uit om ook eens naar de disidente geluiden te luisteren. Meneer de Winter beschuldigt milieuactivisten ervan dat ze ons willen laten leven als middeleeuwse kluizenaars. Nou, nou, dat is ook weer wat overdreven. Goed, laat er schreeuwlelijken tussen zitten. Wat maakt het uit, als de bottom line is dat we met z’n allen wat bewuster moeten gaan leven. Er staat welgeteld maar één zinnige opmerking in het artikel van hem dit weekend in de Volkskrant. Ik citeer:’ In plaats van het verkwisten van honderden miljarden euro’s aan onzinnige CO2 handel is het beter talloze miljarden te investeren in research naar goedkope schone energie.’
Het problematische is dat hij hiermee een groot deel van zijn eigen argumentatie onderuit schoffelt. Hij vindt het dus wel degelijk nodig om schone energie te produceren. Het is natuurlijk onzin om te denken dat er helemaal niks aan de hand is. Als er puur wetenschappelijk bewijs mist, wil dat nog niet zeggen dat we straffeloos roofbouw op de aarde kunnen plegen. Aan het einde van het stuk blijf ik vooral met één vraag zitten:' wat wil de Winter nou precies bereiken met zijn keuze voor 'het valt allemaal wel mee met die opwarming van de aarde kamp?'. Zou hij zich direct aangevallen voelen ofzo? Of wil hij inderdaad alleen maar even kwijt dat hij er ook nog is? Schrijven lijkt hij evenwel een beetje verleert te zijn. De eerste alinea is buitengewoon gênant, iets over pakjes avond en de verjaardag van een dissidente klimaat wetenschapper. Dat deze wetenschapper op dezelfde dag jarig is als sinterklaas ziet hij blijkbaar als iets goeds. Ik zou tegen Leon de Winter willen zeggen: Sinterklaas bestaat niet.



Over climategate gesproken: Het begrip staat nu in verband met het feit dat klimaatwetenschappers overal ter wereld gegevens hebben gemanipuleerd en global warming erger hebben weer gegeven dan het in feite is. Dat is natuurlijk niet goed te praten, maar de oorlog om aandacht in de media is een harde oorlog. Onderschat bovendien de tegenpartij niet. Een tijdje geleden werd op de BBC dezelfde term gebruikt om aan te geven dat er research teams zijn die betaald worden door de olie industrie. Deze teams benadrukken vooral het feit dat we niks zeker weten. Natuurlijk weten we niks zeker, er zijn simpelweg teveel parameters om het onderzoek goed te isoleren. Maar dat ze betaald worden door de oliemaatschappijen, maakt het er ook niet geloofwaardiger op.