zondag 17 januari 2010

Artiest


Vanavond sprak ik in een kroeg met iemand die zei dat ze de pop academie van Utrecht runt (Ik geloofde haar wel, maar weet niet precies wat dat betkend). Het is een opleiding voor VMBO jongeren. Dat blijken heel vaak mensen te zijn uit lagere sociale klassen. De vrouw die de popacademie runt, zei dat ze bij een optreden van een van haar studenten in paradiso was geweest en dat ze tegen de vader had gezegd:’ u zult wel trots zijn.’
Toen was die vader begonnen te vertellen dat hij zelf vroeger ook heel goed was en veel optrad ‘totdat hij kwam’, wijzend op zijn zoon die naast hem stond. Dat was niet als een grapje bedoeld en zo kwam het ook niet over. De vrouw van de popacademie merkte op dat het beter zou zijn als sommige mensen zich niet zouden voortplanten.Dat was ik wel met haar eens. Kort daarna vond ze dat pop academies en conservatoria überhaupt vrij zinloze instellingen waren omdat je er nooit kan leren hoe je een artiest wordt, dat ben je of ben je niet. ‘Zo’n band als de Rolling Stones, ze kunnen er allemaal helemaal niks van muzikaal gezien, maar zetten wel een goed product neer.’
Een goede kennis van mij plaatst iedere dag een citaat van Hitler op facebook. Dat is ook de eerste keer dat facebook op een nuttige manier wordt ingezet. Op zeven januari plaatste hij een citaat van de fuhrer dat hij in maart 1933 tijdens een redevoering zou hebben uitgesproken.

“Het creatieve genie houdt zich altijd verre van vakkringen. Ik bezit de gave de problemen te herleiden tot hun eenvoudige kern. Men heeft van de oorlog een ontoegankelijke wetenschap gemaakt. Men heeft hem met allerlei plechtigheden omhuld. Oorlog is het natuurlijkste wat er is, het meest alledaagse. Oorlog is alomtegenwoordig. Oorlog is overal. Er bestaat noch een begin noch een afsluitende vrede. Oorlog is leven. Oorlog is inherent aan elk streven. Oorlog is de oertoestand.”


Ook als je wilt overleven als kunstenaar moet je je vol overgave in de oorlog storten. Vechtkunst leer je alleen niet op de kunstacademie.

(voor Hitler citaten zoek op facebook onder de naam Mike Naafs)