donderdag 10 september 2009

Beschaving


In de voormalig Ambassade van Nigeria in Baghdad is de 'acadamy for peace through art' begonnen om kinderen manieren bij te brengen die ze door zes jaar oorlog zijn kwijtgeraakt. Ook de handkus wordt er geoefend. Dat was niet iets wat ze zes jaar geleden ook deden, maar blijkbaar is de handkus de sleutel tot beschaving. Het schijnt niet geheel zonder risico te zijn. Een jongen vertelt over zijn drang de gitaar te spelen.

"There is a risk," says Youssef, who is learning how to play Spanish guitar. He has had his instrument smashed by a militia in the past, yet he keeps coming back. "I'll be taking this risk because I love music, and all of us love this school," he says.

Ik vraag me af of de muziek ook niet intenser en waarachtiger is wanneer er een straf boven je hoofd hangt. De handkus en het leren met mes en vork te eten, als subsversieve bezigheden, als onderdelen van een nieuwe jeugdbeweging in Irak, kunnen nog wel eens meer betekenen voor het land dan de vele vredes missies die er zijn geweest. Misschien moeten we die methode ook toepassen in Nederland. Om de beschaving te redden verbieden we het eerst om op te staan voor oudere mensen in de trein of een deur voor iemand open te houden. Bovendien is het hard stikke verboden om met mes en vork te eten. Kijken wat er gebeurd.