maandag 15 februari 2010

Water en Woorden


In het programma World Have Your Say van de BBC werd de vraag gesteld of het mogelijk is om zonder martelpraktijken een veilige wereld te hebben. De discussie werd ondermeer gevoerd omdat Dick Cheney heeft beweerd dat we nu in een minder veilige wereld leven, sinds er minder gemarteld wordt.
Een Amerikaanse militaire verhoorder (interogator) zei dat hem dit verbaasde omdat allang is aangetoond dat martelpraktijken onbetrouwbare informatie oplevert.Hij geeft het voorbeeld van een man die was opgepakt als sleutelfiguur om AL-Qaida aan Irak te verbinden. Eerst deed de FBI z'n verhoor, wat de nodige nuttige informatie opleverde over Al-Qaida, maar daarna kwam de CIA er aan te pas. Ze verscheepte de verdachte naar Egypte en daar werd onder bepaalde omstandigheden nog wat meer infomratie uit hem geperst, informatie die Al-Qaida met Irak kon verbinden. Informatie die achteraf nogal dubieus bleek te zijn.
Later vertelde de verhoorder over de praktijk van het waterboarden, het onder water houden van verdachten:'Uiteindelijk heb je bij dat watarboarden, water en woorden, wat er tussen zit weet je niet, het probleem is echter wel dat we handelen naar die woorden.'De voorstanders van martelpraktijken hebben het aldoor over het 'ticking bomb scenario'. Het is geoorloofd om mensen onder zware druk te zetten als het gaat om het voorkomen van een grote humanitaire ramp. De harde waarheid is echter dat martellen niet gebruikt wordt om een ramp te voorkomen, maar om na de ramp mensen een bepaald scenario te laten opbiechten. Martellen is een beetje wat dat kind doet op een oude recalme; hij slaat een vieskante blokje door het gat in een houten vierkant waar eigenlijk alleen een rondje in past. Toch slaat hij hem erdoor, wat positief wordt opgevat, als een vorm van de werkelijkheid naar je hand zetten.