woensdag 21 november 2012

Ironie

-->
 Post image for The Specific Problem of Hipster Irony
The Stone publiceerde een artikel over de ironische levensstijl geschreven door Christy Wampole. De ironische levensstijl is een levensstijl die door de zogenaamde hipster wordt omarmd. Ze dragen korte broekjes en snorren en dat zouden volgens Wampole citaten uit het verleden zijn en niet naar zichzelf (als mensen) verwijzen.  Alsof kleding van de C&A wel naar jezelf verwijst en alsof niet alle mode voortdurend citeert uit het verleden. Ultra korte tennisbroekjes zijn overigens ook veel stijlvoller dan de bermudas waar half Nederland in loopt.

Ze noemt de ironische levensstijl een ziekte van de eerste wereld. Alsof ze in Africa niet ironisch kunnen zijn en kunnen lachen om hun imago van luie nietsnutten. Wampole probeert een aanklacht te schrijven tegen onoprechtheid. De hipster neemt geen positie in, hij verschuilt zich achter een masker. Ik vraag me sterk af of dat zo is.Uiteindelijk zal de hipster ook zijn stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. Ik vraag me sterk af of de zorgen van Christy Wampole wel op zijn plek zijn en of het wel nodig is daar zo'n serieus stuk over te schrijven. Ik snap wel waar ze heen wil. We waren net van de postmoderne ironie af en dan krijg je dit; de ‘deep irony’ van de hipster.

‘Furthermore, the nostalgia cycles have become so short that we even try to inject the present moment with sentimentality, for example, by using certain digitial filters to “pre- wash”  photos with an aura of historicity. Nostalgia needs time. One cannot accelerate meaningful remembrance.’

Wampole gaat eraan voorbij dat nostalgie altijd al een kitsch emotie is geweest en dus nooit ‘meaningful’ genoemd kan worden. De hipster onderschrijft dit alleen maar en beschermt zichzelf tegen nutteloos gezwijmel over het verleden.

Ze noemt ook het hebben van hobby’seen onoprechte ironische activiteit. Daaruit blijkt dat dit stuk door een vrouw geschreven is. Een man zou zoiets nooit schrijven. Vrouwen hebben geen hobby’s omdat vrouwen niet ironisch kunnen zijn. Ze zien het leven niet als een spel en nemen het uiterst serieus. Dat is ook mijn grote angst als vrouwen echt de wereld overnemen, het grote gebrek aan ironie en speelsheid.  Dat is pas gevaarlijk. Daar is de hipster niks bij.