zondag 30 november 2014

Zwitsers eten massaal katten vlees (hier een recept)


Een dieren actiegroep, SOS Chats Noiraigue, heeft een petitie van 16.000 handtekeningen ingediend bij het Zwitsers parlement met het verzoek een verbod in te stellen tegen het eten van huisdieren.
In Zwitserland schijnen op vrij grote schaal katten en honden te worden geconsumeerd. Vooral in Lucerne, Appenzell, Jura en de Kanton van Bern is de praktijk wijdverbreid. Katten worden er over het algemeen in een ovenschotel verwerkt met witte wijn en knoflook. Het is een typisch kerstgerecht en je maakt het op vergelijkbare wijze klaar als konijn. Een bekende Spaanse uitdrukking is overigens kat verkopen alsof het haas is (“Dar/vender gato por liebre). Van hondenvlees maken ze worst en een speciaal ingemaakt gerecht tegen reuma.
Volgens de voedsel en waren autoriteit in Zwitserland mag je geen honden en katten verkopen als vlees, maar het is wel legaal om je eigen huisdieren op te eten. Dat klinkt een beetje als ons gedoogbeleid op het gebeid van softdrugs. 
Ik vind het wel iets moois hebben om na enkele jaren aan de gezinstafel te zeggen: ’Wat denken jullie? Is het niet eens tijd om poekie in de pan te doen? Hij is niet meer zo aanhankelijk. Nemen we daarna een konijn, schijnt ook lekker te zijn.’ Eigenlijk is het dier vriendelijker om een kat te slachten dan in het asiel te doen. Van al dat verhuizen wordt een dier ook niet blij. 

Gek genoeg vond ik geen uitgebreid Zwitsers recept, maar wel een oud 
zestiende eeuws recept uit Spanje. Misschien iets voor de kerstdagen? (tip: katten zijn gemakkelijk te vangen met een beetje vis of melk. Goedkoop en lekker vlees!)

You take a fat cat, and cut its throat, and after it is dead, behead it and throw the head away, because it is not something to be eaten because it is said that those who eat the brains will lose their minds and lack judgment.
After cleanly skinning the cat and gutting it and washing it well, wrap the carcass in a clean linen cloth and bury it in the ground, leaving it for a day and night, then take it out of the ground and roast it on a spit over a fire, and when it begins to cook, rub it with garlic and olive oil; once it is smeared well with the garlic and oil, take a green branch [switch] and hit the meat until it is well roasted, continuing to smear it with oil, and when the meat is done, cut it up as for rabbit or goat, and put the meat on a large plate, taking garlic and oil boiled in thin broth, and pour this over the cat, and you can eat this because it is a good dish. (Translated by C. Bertelsen)