zaterdag 15 november 2014

Bevrijde slaven werden missionaris


Fotograaf Nii Obadai woont in een huis dat zijn moeder (oud diplomaat) heeft gebouwd in de jaren zeventig. Een mooi huis met houten plafond gemaakt om uit zichzelf koel te zijn zonder airco. Ik heb Nii ontmoet, twee jaar geleden bij de Brittish counsil. Wie naar een cultureel evenement gaat in Accra kent meteen de zogenaamde culturele elite. Leuke mensen, die oprecht houden van hun land maar tegelijkertijd beseffen dat zijzelf het land moeten veranderen want dat ze van de politiek niets hoeven te verwachten (Sommigen van hen houden er een veganistische lifestyle op na). Nii vertelde me dat hij momenteel met een project bezig is om de geschiedenis van de Christelijke kerk in Ghana vast te leggen. Hij werkt samen met en Deense antropoloog. Nii was blij dat hij de klus voorlopig geklaard had: ‘Als je te lang bij die mensen rondloopt wordt je langzaam gek. Ze herhalen bepaalde dingen en dat worden groeven in je hoofd. Voordat je het weet ga denken volgens die lijnen.’
Het was wel fascinerend om te horen dat het de Denen zijn geweest die de kerk naar Ghana hebben gebracht. Aanvankelijk kregen ze geen voet aan de grond. Een chief heeft  gezegd dat het alleen zou lukken als ze mensen zoals zij zouden inzetten. 
De Deense missionarissen hebben toen bevrijde slaven uit Jamaica gehaald. Dat waren Christenen en zij hadden uiteindelijk wel succes.