woensdag 26 november 2014

Excessief geweld

Embedded image permalink
Het is toch opvallend dat we ons zoveel zorgen maken over IS en het kalifaat, maar dat een land als Mexico waarschijnlijk allang een terroristische staat is. De methodes die worden toegepast om mensen te martelen en te doden doen in het geheel niet onder voor wat IS allemaal doet. We moeten niet vergeten dat er in het westen vooral verontwaardiging bestaat over kruisigingen en onthoofdingen. Vrijheidsstrijders oké, maar die onthoofdingen, nee, daar trekken we een grens. Eigenlijk is dat hypocriet. Het geweld is namelijk helemaal niet excessief, het is eerder een vorm van lokale folklore (denk aan Saddam en Asad). Los daarvan gebeurt het dus al veel langer in Mexico, maar daar kijken we niet naar. Laat staan dat we er iets aan doen. Dat is waarschijnlijk ook niet in het belang van VS. Een sterker regime zou namelijk ook nog wel eens een eigen mening kunnen hebben. Veel zaken zijn in Mexico natuurlijk ook onzichtbaar en bovendien is het argument vaak; de drugskartels doen de ellende alleen elkaar aan. Dat argument gaat niet op voor de 43 verdwenen studenten. De drugsmaffia handelde in opdracht van de burgemeester in Iguala. Hoezeer het systeem in Mexico corrupt is blijft gissen, maar de procureur generaal kapte onlangs een persconferentie af met de woorden: ‘ya me canse,’ ’Ik heb genoeg gehad, ik ben moe.’ Dit getuigt toch wel van een uitzonderlijke ongevoeligheid. De zinsnede is een strijdkreet geworden tijdens protestmarsen.

Onze eigen geschiedenis staat trouwens ook bol van de gewelddadigheden. Niet dat het ergens op slaat om de geschiedenis erbij te pakken, maar leuk is het wel. Lees bijvoorbeeld wat we met Balthasar Gerards hebben gedaan, zeg maar de Mohammed Bouyeri van de zestiende eeuw. Deze Katholieke terrorist had gehoor gegeven aan de Fatwa die Filips II over prins Willem van Oranje had uitgesproken, maar werd na de moord gepakt. Toen hebben ze onder andere het volgende gedaan (citaat van Wikipedia):

"Zijn rechterhand waarmee hij het moorddadige feit gepleegd heeft, zal met een gloeiende tang afgeknepen worden; vervolgens zal men met gloeiende tangen op verscheidene plaatsen op zijn lichaam het vlees afknijpen tot op het bot. Vervolgens vierendele men hem levend waarna het hart uit zijn borstkas gesneden en hem in het gezicht geworpen zal worden. Tenslotte zal men zijn hoofd afhakken waarna zijn vier uiteengetrokken delen op de Haagpoort, Oostpoort, Ketelpoort en de Waterslootsepoort tentoongesteld dienen te worden. Zijn hoofd moet op een staak gespietst en vervolgens bij het voormalige huis van de prins geplaatst worden."