dinsdag 23 juni 2009

Slecht Imago

Heleen Mees hoopt dat een (eventuele) revolutie in Iran het imago van de Islam in het Westen zal verbeteren. Ze vertelde dit aan mij en de lieve G in haar appartement tussen de Brooklyn- en Manhattenbridge, nadat ze haar zorgen had uitgesproken over onze magere verschijning. Voor iemand die soms luncht met enkel sla zijn opmerkingen over lichaamsomvang misschien een uitnodiging de aandacht naar haar eigen lichaam te verplaatsen. En het moet gezegd voor iemand die de veertig toch al aardig gepasseerd is, zit ze behoorlijk strak in het vel. Maar daar gaat het niet om, het gaat erom dat de moslim van exotische ander is verandert in een agressieve dader. Een revolutie in Iran kan daar, hoe fundamenteel die ook moge zijn, geen verandering in teweeg brengen (imago's worden doorgaans alleen slechter, bijna nooit beter). Ik ben het met Heleen Mees eens dat er sprake is van een strijd tussen twee visies op de Islam, maar het is uiteindelijk vooral van belang dat het westen zich niet mengt in deze strijd. Want de Islam moge dan een negatief imago hebben in het westen, er bestaat ook een negatief imago van het westen in het midden oosten (en omstreken). Voor het eigen imago (status quo), zal passiviteit voor het Westen het beste zijn. De vraag of een Iraanse revolutie minder burqa's op de straten van Parijs zal opleveren, lijkt me minder relevant dan de andere suggestie die Heleen Mees op haar site maakt. Dat Sarkozy de burqa's zou kunnen verbieden. Dat lijkt me hoe dan ook niet de oplossing voor het imago probleem, om wiens imago het dan ook gaat. Zoals ik al zei: imago's worden doorgaans alleen slechter.
http://blog.heleenmees.com/

(L’art pour l’art
In het MOMA liep gisteren een suppoost rond die hardop voor zichzelf aan het onthouden was welke spieren hij moest trainen. Zijn vinger ging over zijn arm en schouder en hij zei de hele tijd: this muscle, this muscle, this muscle.
Het tafereel intrigeerde me mateloos. Hoe de zwarte man daar rondliep, volstrekt in zichzelf gekeerd en eigenlijk bezig was met een vorm van l’art pour l’art van de lichaamscultuur.)