maandag 31 maart 2008

Beschaving door Decadentie


Er bestaan twee problematische burgers zo lees ik in een artikel van Willem Schenkel in het NRC van dit weekend, moslims en antilianen. De ene groep is niet seksueel vrij genoeg de andere wordt benaderd vanuit het cliché van de oversekste neger.
Zaken die hier vijftig jaar geleden nog volstrekt verdorven tekenen van de vrije stad waren zoals homoseksualiteit en individualisme, zijn nu middelen geworden om moslims te confronteren met hun gebrekkige burgerschap. “Dat is waarom het grote stedenbeleid (dat zich met ‘integratie’ en daarom met ‘burgerschap’ bezig houdt ) niet gericht is op het uitbannen van decadente excessen van vrije burgers maar op het creëren van vrije burgers door middel van een beschaving tot decadentie.”
Bij moslims wordt de vrijheid in het verweer gebracht maar bij de zwarte bitches en loverboys is dat niet echt een issue, daar wordt ingezet op verantwoordelijkheid. Al die tienermoeders en uit elkaar gevallen relaties, dat moet immers bestreden worden. Een ironische paradox.
Het enige wat we als moraliteit in kunnen brengen is seksuele vrijheid. Daar bestaat geen tegenwicht meer voor, de neoliberale vrijheid die ons rest bestaat uit de keuze tussen een vakantie naar Thailand of Turkije, zo stelt Willem Schenkel.
Ik denk dat hij gelijk heeft, keuzevrijheid is een fictie, maar dat is het nou juist altijd al geweest. Dat wil echter niet zeggen dat het geen zinvolle fictie is want ik mag graag mijn eigen vakanties plannen. En wat betreft vrije seksuele moraal denk ik dat het vooral noodzakelijk is om elkaar beleefd te blijven behandelen en vooral niet teveel achter elkaars voordeur te willen kijken, dat kan namelijk nog wel eens uitlopen op een teleurstelling. Iedereen heeft namelijk een senseo apparaat, met tegenwoordig de keuze uit: mild roast, regular, dark roast, mocca gourmet,cafeïne vrij, extra dark, cappuccino, cafe choco, espresso, brasil, kenya, Colombia, sevilla, rio de janeiro en vienna pads. Wat dat betreft is de beschaving door decadentie al aardig opweg. Zeker als ook moslims het drinken, het schuim van deze nepkoffie wordt immers bewerkstelligd door varkensvet.