zondag 16 maart 2008

De nieuwe Arme


In de zaterdag editie van het NRC stond een groot artikel over de politie met als kop
De nieuwe arme? Uit het stuk blijkt dat een vuilnisman meer verdiend dan een rechercheur .
Dat terwijl er, in tegenstelling tot politiemensen, er op vuilnismensen bijna nooit wordt geschoten (al schijnt het op sommieg plekken in Amsterdam wel te gebeuren). De geportretteerde rechercheur zegt dat hij probeert dergelijke ervaringen niet op zijn kinderen af te reageeren en voegt daaraan toe dat dit niet altijd lukt. Of hij het ook op zijn vrouw afreageert meldt het artikel niet.
Plato bedacht dat er in de ideale staat wachters (politie) moesten zijn om mensen in het gareel te houden. Die wachters woonden in simpele huizen en konden zowel uit mannen als vrouwen bestaan (volgens Plato waren de kwaliteiten van een wachter gelijk verdeeld over de twee seksen). Deze wachters zouden worden onderwezen in de wiskunde en filosofie en leven op staatskosten, ze zouden echter geen eigen bezittingen mogen hebben om hun handelingen bij het reguleren van de staat zo puur mogelijk te houden. De wachters met de beste kwaliteiten moesten kinderen krijgen en daaruit zouden uiteindelijk de leiders van de staat geselecteerd worden (hij bedacht dus al een soort eugenetica, zou dingetje nou ook veel plato hebben gelzen?). Er bestond echter geen gezinsleven bij de wachters (Plato was natuurlijk ook bang dat zijn wachters de stress van het politiewerk op hun kinderen zouden afreageren).
Tegenwoordig wordt vaak gesteld dat je politiemensen juist meer moet betalen om de verleidingen van het criminele geld te weerstaan. Maar vanuit die redeneer trant is er geen houden meer aan, dan wordt het opbieden geblazen. Nee, dan toch maar de methode Plato. We creƫren een nieuwe elite van wachters die zich de hele dag in wiskunde en filosofie verdiepen , die laten we dan onderling weer kinderen krijgen waar uiteindelijk de wijze mannen en vrouwen uit voort komen die de staat mogen besturen. De agent die zegt dat de vuilnisman meer verdiend dan hij, moet dan maar vuilnisman worden. Toch?