dinsdag 4 maart 2008

Boerkini van Boss

Samuel P.Huntington formuleerde in 1993 zijn theorie van de Clash of Civilizations. Het idee dat na de koude oorlog conflicten voornamelijk het gevolg zullen zijn van religieuze achtergronden. Ik geloof er niets van, maar het blijft wel een illustratief verhaal voor hoe heel erg veel mensen denken. Geert Wilders bijvoorbeeld heeft het nooit gelezen als een verhaal over een mogelijke werkelijkheid, maar als een bijbel. En dat maakt hem ook zo’n grappige man. Hij krijgt iedereen op de kast, inclusief de premier die een zuurpruimerig betoogje houdt over buitenlandse belangen. Géén film, maar wel publiek. Knap werk! Het doet denken aan het sprookje ‘de kleren van de keizer’ waarbij Wilders zowel kleermaker is als drager van de fictieve kledij. Toch maakt hij één ding haarscherp duidelijk. Er zijn meer mensen die geloven in het verhaal van Huntington. Mensen die geloven dat Wilders wel degelijk kleren draagt, dat hij niet poedeltje naakt is.
Mensen die dweepen met de clash of civilisations vervelen zich te pletter, zo bleek maar weer uit alle ophef rond de boerkini (boerka + bikini = boerkini). Waar Wilders te naakt zou zijn (wat betreft niet aangeklede argumenten tegen de islam) was de boerkini volgens achterhoekers te bedekt (wat betreft badkleding).
Ik kom nooit in zwembaden, maar als de boerkini ooit nog eens verplicht wordt gesteld voor dikke mensen zou ik het wel weer willen overwegen. Een belangrijke reden voor mijn schroom zo’n publiek badhuis binnen te gaan is namelijk het vrijelijk rondzwabberen der vetkwabben van dames en heren in veel te klein zwemtextiel.
Als volgens de vuistregel van Von Clausewitz ‘oorlog de voortzetting is van politiek met andere middelen’, dan is het gesteggel rond de film van Wilders en het boerkini verbod de clash of civilizations voor beginners.
Een goede vriend van mij zegt altijd:“Als de tweede wereld oorlog een mode contest was geweest dan hadden de Duitsers gewonnen.”
Ik stel voor om jaarlijks een moddergevecht te organiseren tussen de topontwerpers van Lagerfeld, Gucci, Armani, Dolce y Gabanna, ferucci,Victor en Rolf, Alexander Mcqueen, H&M, Zara en wie zich maar willen inschrijven.
De winnaar mag dan de boerkini van dat jaar ontwerpen.