maandag 10 maart 2008

Posture X


Op radio 1 kwam een week geleden een gasmoloog aan het woord, dat is iemand die verstand heeft van gapen. Al in de baarmoeder schijnen we het te doen. Elf maanden na de conceptie wordt er al gegaapt. Waarom we het doen is niet helemaal duidelijk, maar wel dat er ondermeer een verband bestaat tussen gapen en seksueel verlangen en andere taboes. “Er zijn veel situaties waarbij mensen dingen in hun hoofd halen die sociaal niet geaccepteerd zijn en dan gaan ze gapen.”

Het probleem is dat je niks hebt aan deze informatie. Als je een vrouw in jouw nabijheid gaapt kan die of moe zijn of verveeld, of ze voelt zich seksueel tot je aangetrokken.
Het hangt heel erg van de situatie af.

De gaap is universeel taboe. Wordt als ongepast beschouwd. Er zijn maar weinig dingen die zo breed taboe zijn als gapen. Eigenlijk is het een blik in het intieme.
De gasmoloog, ik ben zijn naam even kwijt, ziet dit ook terug in de schilderkunst.
Als je gaapt strek je je uit, wat een nog veel groter taboe blijkt te zijn. Dat uitstrekken en het kruisen van de armen achter het hoofd, noemt de gasmoloog posture x.
Gasmologie is een zeer kleine studierichting zult u begrijpen. Mocht dit ongeloofwaardig klinken dan werkt het onderzoek van een Amerikaanse gasmoloog misschien relativerend. Er is daar namelijk iemand die beweerd dat gapen dient ter verkoeling van de hersenen.