donderdag 16 april 2015

Gevaarlijke Denker

De complotdenker Richard Gage heeft vanavond gesproken voor studenten in Delft. Vanuit ingenieursoogpunt heeft hij vragen bij de wijze waarop de Twin Towers zijn ingestort. Ze zouden zijn opgeblazen, iets wat duidelijk is gebleken uit een derde toren (met de verwarrende naam toren 7) die ook ineenstortte en waar geen vliegtuig in is gevlogen. Gage en 2300 anderen hebben een petitie ondertekend om de waarheid boven tafel te krijgen. Waarom werd er gezwegen over toren 7. Het interessante is dat hij voor een groep bouwkunde studenten mag spreken en dat er gesuggereerd wordt vanuit Studium Generale dat dit relevante kennis voor deze aankomende architecten. Een complottheorie verpakt als technisch onderwijs.
Er is ophef ontstaan over de komst van Gage. Hij zou niet mogen spreken zonder stevig weerwoord en het geeft zo iemand alleen maar weer een podium om te groeien(alsof hij dat nodig heeft). Dankzij mensen als Gage geloven tien duizend Amerikanen dat er nooit iemand op de maan is geweest. Toch opvallend dat mensen zo bang zijn dat de kritische hersentjes van de studneten worden geïnfecteerd door lieden als Gage. Je zou mogen verwachten dat ze zelf uit kunnen maken wat onzin is of niet. Zo zouden ze ook in de college banken moeten zitten. Wat is wiskunde en wat is ideologie? Bovendien lopen er ook wetenschappers rond die in God geloven. Misschien moet de universiteit erkennen dat de werkelijkheid eerder op modder lijkt dan dat er een ‘rock bottom’ zou bestaan waarop alle kennis gebouwd kan worden. Wees ten alle tijden kritisch. Dit is de test, geloven ze het of niet?
Juist de stelligheid van Gage is een mooi bewijs dat het niet wetenschappelijk is en als hij zegt alleen maar vragen te hebben. Dan is het goed dat die vragen gesteld worden. Waarom eigenlijk niet?
Overigens gelooft de diretcuer van Studium Generale Delft, Coen Vermeeren, in
UFO’s. Iets wat hij vanochtend op de radio stellig ontkende: ’Er is geen sprake van geloof, ik heb bewijs!’ Dan weet je het wel.