maandag 19 januari 2015

Wolkers over 2010

Boeken - Diversen - Laat de kust met rust 
Het boekje ‘Laat de kust met rust’ , verscheen in 1997 als protest tegen een hele waaier aan vage overheidsplannen om vliegvelden, eilanden en hele dijklichamen voor de kust in zee te planten. Ook Jan Wolkers heeft een bijdrage geleverd en hij schrijft over het toekomstige landschap. Niet per se over de kust alleen, maar meer in algemene zin. Hij doet een grappige voorspelling met betrekking tot de bio-industrie. Hij schrijft:

’En de varkens dan, die door Amnesty International vergeten gevangenen ? Ach, in het jaar 2010 zullen er zoveel moslims in ons gastvrije land wonen dat wat we voor christelijke consumptie nodig hebben de hemelse modder in mag waar ze al snel hun ziekelijke marsepeinen uiterlijk zullen verruilen voor de stoere borsteligheid van hun voorvaderen en zo weer een sieraad worden voor het landschap.’

Het gaat mij er natuurlijk niet om of het uitgekomen is, maar wel over de verwachting dat een dominante islamitische cultuur in ons land een positief effect zou kunnen hebben op het afschaffen van de bio-industrie. Een interessante gedachte. Of is dan gewoon een ander dier de klos?