vrijdag 9 januari 2015

Excuus

Charly Hebdo ridiculiseerde de paus net zo goed als dat ze de profeet Mohamed ridiculiseerde. Toch is dat niet helemaal hetzelfde betoogt Jason Stanley op de Stone. Klopt. De paus vertegenwoordigt een meerderheid en werkelijke autoriteit, Mohamed is de profeet van een minderheid in Frankrijk die het toch al te verduren heeft. Arnon Grunberg merkt op zijn blog op dat Stanley nog een extra punt had moeten noemen; het belang van assimilatie.

‘So what’s assimilation? To say: I’ll make fun of me (and my gods and my prophets) before you can make fun of me (and my gods and my prophets) and I’m better at it than you.’

De beledigde moslim die beantwoordt aan zijn wraakgevoelens doet denken aan een klein kind die zich teveel aantrekt van anderen. In dit geval waren het kinderen met Kalasjnikovs. Toch is het zeer de vraag of de moslims die de aanslag hebben gepleegd, simpelweg beledigt waren. Ik denk eerlijk gezegd dat de zogenaamde belediging vooral een aanleiding was om terreur te zaaien en zoveel mogelijk ongelovigen af te knallen.