maandag 24 september 2012

Evangelie


Beach goers select books from 30 red Ikea Billy bookcases lined up to form the world's longest outdoor bookcase to celebrate the 30th birthday of the brand's signature furniture piece, at Bondi Beach on January 31, 2010 in Sydney, Australia. The bookcases were filled with thousands of books which beachgoers can swap for one of their own or make a gold coin donation to buy, with proceeds to The Australian Literacy & Numeracy Foundation.
Dit weekend las  ik in een artikel over Zweeds design in de NRC dat Kesper Freriks in 2007 in het cultureel supplement de poëzie van IKEA had besproken. Ik ken Freriks niet, maar hij heeft wel een punt als hij zegt dat er veel geallitereerd wordt in de IKEA catalogus. Zelf citeer ik geregeld  uit de IKEA catalogus van 2013 op de facebook pagina van de VAD. Er schuilt wel degelijk een vorm van poëzie in IKEA, al is die van bedenkelijke kwaliteit. Ik noem het zelf liever een woon evangelie, dat inmiddels z’n weg heeft gevonden naar miljoenen huishoudens.
Let op onderstaande citaten. Op subtiele wijze wordt hier niet alleen een meubelstuk aan de man gebracht maar ook een levensvisie.

Rommel is egoïstisch. En jaloers. Geniepig ook. Rommel verstoort je rust, sluipt je territorium binnen en ontneemt je je gevoel voor privacy. Weg met die troep. Verwelkom licht en lucht. Dat zijn veel betere huisgenoten. (IKEA catalogus 2013, p.90)

Stel je voor dat je overal in huis plekken hebt om te ontspannen. Een bank in de keuken bijvoorbeeld. (IKEA catalogus 2013, p.132)