zaterdag 29 september 2012

Demonen







2012 is het internationale Grimm jaar lees ik in de Volkskrant. Het was mij en waarschijnlijk velen met mij ontgaan. Sprookjes zijn gruwelijke volksvertellingen,  zou je kunnen zeggen. Misschien hadden ze een opvoedkundige waarde, al lijkt die soms wat dubieus. Je leert van sprookjes namelijk vooral dat lelijke mensen slechte mensen zijn. Ook arme mensen zijn slecht en rijdkom, tenzij het de duivel is, is altijd eerlijk vergaard.
 ‘Dat in–slechte mensen allergruwelijkst aan hun eind komen door uiteenrijten, slachting of langzame verbranding, is zeer bevredigend.’ Schrijft Aleid Truijens in de Volkskrant.
Misschien zijn sprookjes wel bedoeld om de beschaving te bewaren en functioneren ze als een soort bliksemafleiders.
Staatssecretaris Fred Teeven is typische zo iemand die te weinig sprookjes leest.Hij leest ze niet, hij leeft ze.  Teeven denkt namelijk echt dat arme mensen, of mensen met sociale problemen, slechte mensen zijn.  Die mensen moet je doodslaan als het even kan.
Om 2012 als Grimm jaar nog te redden, stel ik voor dat Fred Teeven gaat voorlezen op scholen om onze jeugd in te prenten dat ze zich moeten gedragen want dat er anders gruwelijke dingen kunnen gebeuren. Teeven zou dan bijvoorbeeld ook de wietpas kunnen laten zien als het toverstafje van zijn eigen magische wereld waar je buitenlandse drugs demonen mee uit het land kan wegjagen.