woensdag 18 mei 2011

Zelfpromotie

Beschrijving: cid:image003.jpg@01CC04EF.46B8C1F0
Op donderdag 19 mei van 17.00 tot 19.00 uur opent het bkkc de expositie 'De Mobilist, de snelweg en het ommeland'. Wij nodigen u van harte uit bij de opening aanwezig te zijn.

Over de expositie
‘Hier huizen monsters’, schreef men vroeger op randen van oude zeekaarten waar ontdekkingsreizigers nog niet waren geweest. Ook de beeldend kunstenaar Melle Smets en filosoof Bram Esser zijn ontdekkingsreizigers. Niet in duistere, onbekende oorden, maar in een gebied dat altijd in de buurt is: de snelweg. 

De kunstenaar en filosoof woonden een maand lang onafgebroken op de snelweg, waar hun tocht hen leidde langs benzinestations, praatpalen, motels en homo-ontmoetingsplaatsen. Voorbij aan de clichés ontdekten ze dat de snelweg veel méér is dan een strook asfalt, ooit bedoeld om van A naar B te komen. Zo vormt het snelweglandschap een stad op zichzelf, met zijn eigen gedragscodes, voedsel, snelwegfauna en snelweghelden.
 
De snelweg anders belicht
In de tentoonstelling wordt de ontdekkingstocht door Brabant in persoonlijke verhalen, foto’s en illustraties weergegeven. Smets en Esser laten zien dat de snelweg zich - zoals elk landschap - voor een belangrijk deel in onszelf bevindt. Wat ze op de snelweg aantreffen, weerspiegelt de maatschappelijke ideeën over wonen, werken en leven. Daarnaast staan een aantal grote infrastructurele kunstprojecten in de schijnwerpers die het bkkc ontwikkelde voor de A50, A27, A2 en N329. Op die manier wordt duidelijk hoe kunstenaars en ontwerpers kunnen bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit en beleving van het snelweglandschap.

Nieuwsgierig geworden? Lees de sfeerimpressie 'Snelwegorakel' op www.bkkc.nl/snelwegorakel.