maandag 12 oktober 2015

Cultus

Posters en schilderijen van de tentoonstelling Poetin Universum die woensdag speciaal ter gelegenheid van Poetins 63ste verjaardag in Moskou werd geopend: Poetin als Hulk, Bismarck, Che Guevara en Caesar.In NRC van dit weekend staat een mooie analyse van het bewind van Poetin door Vladislav Inozemtsev. De Russen beschuldigen de Oekrainers ervan fascisten te zijn omdat ze het herrijzen van een groot Russisch rijk tegengaan.
Inozemtsev beargumenteerd dat het Russische regime juist goed te vergelijken is met het fascisme uit Italie. De Russen hebben anti homowetten ingevoerd, verwijzen naar een gedegenereerde Europese moraal en ze hebben te lijden onder het trauma van een verloren Sovjet rijk. Vooral dat laatste aspect van trauma is vaak cruciaal om het fascisme te laten bloeien.
Plato zei het al: ’Het meest voor de hand liggende systeem om in tirannie te vervallen is de Democratie.’ Dat komt uiteraard omdat slimme volksmenners van de vrijheid gebruik maken om die vrijheid de nek om te draaien. Het belangrijkste voorbeeld vandaag de dag is het Rusland van Poetin.