zondag 19 juli 2015

Toerist 2.0

In de NYT staat een verhaal over het toerisme-probleem waar veel steden mee worstelen. Het lijkt erop dat er een kritische massa is bereikt op het gebied van toerisme. De naaktlopende Italiaanse toeristen vorig jaar in Barcelona waren de druppel voor het voormalige vissersbuurtje Barcelona. Er kwamen protesten. De huidige burgemeester van Barcelona, Ada Colau van Podemos, heeft bepaald dat er geen nieuwe faciliteiten voor toeristen gebouwd mogen worden.

“Barcelona, a city of 1.6 million that receives over seven million people a year, represents the turn toward regulation. Taxis and tour buses have taken over entire neighborhoods, while souvenir shops and bars have displaced pharmacies and greengrocers.”

In Kopenhagen zijn er al stilte zones waar de commentators van rondvaartboten hun mond moeten houden. In Denemarken wordt de filosofie gehanteerd dat de toerist zich moet aanpassen aan de Denen, niet omgekeerd. Dat lijkt me de beste insteek. Ook voor de toerist is dat interessant. Hij moet weer een spion worden, iemand die stiekem observeert, zich even Deen on de Denen voelt en dan weer stilletjes vertrekt.