maandag 13 juli 2015

Nudge

 
In de NRC van gisteren las ik een interessant interview met Rudie Westendorp, een in ouderen geneeskunde gespecialiseerde arts, over gezond ouder worden en het feit dat we dat zo slecht stimuleren in Nederland. Je zou hier mensen niet mogen nudgen volgens onze regering. Nooit van gehoord; nudgen. Dat woord heb ik even opgezocht en het blijkt door ene Richard Thaler en Cass Sunstein te zijn bedacht in 2009:

“A nudge, as we will use the term, is any aspect of the choice architecture that alters people’s behavior in a predictable way without forbidding any options or significantly changing their economic incentives. To count as a mere nudge, the intervention must be easy and cheap to avoid. Nudges are not mandates. Putting fruit at eye level counts as a nudge. Banning junk food does not.”

Een ander voorbeeld van een nudge is de vlieg in de pispot zodat heren recht blijven plassen. Westendorp noemt het fietsstimuleringsbeleid in Denemarken als een nuttige nudge. Westendorp die in Kopenhagen woont wilde zijn oude auto meenemen, maar moest daar 8000 euro heffing voor betalen. Inmiddels is het middelbare school gevoel van beslagen ramen in de bus met slecht weer en fietsen met mooi weer, helemaal normaal geworden.
Ik was vorig jaar op fietsvakantie in Denemarken en ik moest toen ook al constateren; Niet Nederland maar Denemarken is een fietsland bij uitstek.