zaterdag 17 mei 2014

Peer Pressure

In deze Column van Tina Rosenberg lees ik over peer pressure.

We humans irrationally think we’re rational. We think that we decide how to behave by weighing the pros and cons. In reality, the strongest influence on our decisions is the example of the people around us — even, oddly enough, when they are imaginary.

Ze geeft een voorbeeld van binge drinking (erg veel alcohol drinken) op de universiteit van Northern Illinois. Het gebeurde redelijk veel maar terwijl iedereen dacht dat iedereen het deed bleek in werkelijkheid dat het merendeel van de studenten gematigde drinkers waren. Een campagne waarin deze gematigde sociale norm werd bevestigt zorgde ervoor dat de groep die overmatig alcohol consumeerde werd gehalveerd.

Ook in de Oekraïne zijn veel ingebeelde peers. Dat hebben de staalwerkers in Mariupol aangetoond.Niet iedereen wil bij Rusland horen, het meerendeel wil dat niet. De staalwerkers realiseren zich dat annexatie gevolgen gaat hebben voor de export van staal naar het westen.  De  tol die betaald moet worden voor afscheiding is simpelweg te groot. En nu veel mensen inzien dat het helemaal niet de norm is om voor afscheiding te zijn, hebben de separatisten het momentum verloren. Zo simpel liggen de dingen. Afscheiding was niets meer dan een kortstondig modeverschijnsel.