maandag 10 maart 2014

Truman Show voor demente ouderen

In Weesp is een verpleeghuis gebouwd dat eruit ziet als een woonwijk, het heet Hogeweyk. Dementerende ouderen denken dat ze ‘vrij’ kunnen bewegen, maar ze bewegen vrij in een afgesloten ruimte. Het effect is menselijker dan een gesloten gebouw.

‘We willen ook af van het woord verpleeghuis,’ zegt directrice Jannete Spiering in Trouw dit weekend. Ze vindt dat begrip stigmatiserend alsof er mensen weggestopt worden die zijn afgeschreven voor de maatschappij: ‘Onze bewoners hebben inderdaad ondersteuning nodig en ze leven in een beschermde omgeving. Maar je blijft wie je bent. Er is nog een hoop lol te beleven.’ Het is de vraag of Hogeweyk, gebouwd op een plek waar eerst een DDR stijl verpleeghuis stond, iets gaat veranderen aan dat stigma van wegstoppen. Wegstoppen moet, wegstoppen kan niet anders in een diensten samenleving en tweeverdieners huishoudens.

In feite zijn ze overigens nog steeds opgesloten en is er iemand die directrice wordt genoemd. Er wordt een suggestie van normaliteit gewekt en de oudere wordt gefopt. Het is eigenlijk de Truman Show voor demente bejaarden. Dat is volgens mij helemaal niet erg, maar het maakt ze in essentie niet vrijer. Er is alleen voor een andere opzet gekozen, een opzet die beter lijkt te werken. Overigens denk  ik dat er ook nog steeds een markt is voor de DDR-stijl verpleeghuis met van die strenge zusters die 's nachts hun rondes maken met een zaklamp.