donderdag 27 maart 2014

Subsidie voor de rijken

playboy-plane-private
In de VS is er discussie over subsidie programma’s van de overheid. Je wilt geen afhankelijke burgers kweken; 'a nation of takers' zoals dat wordt genoemd. Nikolas Kristof heeft een onderzoekje gedaan naar de belangrijkste en duurste publieke ondersteuningsprogramma’s en ontdekte dat de regering in de vorm van belasting vermindering eigenlijk vooral tycoons subsidieert. Hij noemt er vijf in zijn artikel en dit is de eerste:
First, welfare subsidies for private planes. The United States offers three kinds of subsidies to tycoons with private jets: accelerated tax write-offs, avoidance of personal taxes on the benefit by claiming that private aircraft are for security, and use of air traffic control paid for by chumps flying commercial.

Er hebben nog nooit zoveel miljonairs in het congres gezeten als vandaag de dag. Het merendeel is miljonair. Hij vraagt zich af of dat wellicht de reden is dat er een eenzijdige discussie wordt gevoerd over het afschaffen van subsidie voor de armen, maar niet voor de rijken. Terecht stelt hij dat je daar een beleid van krijgt dat beticht kan worden van bijziendheid (myopic policy).