woensdag 1 augustus 2012

VAD: Piano's


“We bust them up with a sledgehammer”
Jeffrey Harrington, de eigenaar van verhuisbedrijf Harrington moving and storage, gestationeerd in maplewood, New Jersey.(IHT 31 juli, 2011, p.2)

In de International Herald Tribune van gisteren lees ik een interessant artikel over een nieuw soort afval dat in opkomst is in de VS; piano’s.
Piano’s worden gezien als het meubelstuk met de grootste emotionele waarde, beweert ene Martha Taylor die een bedrijf heeft in Portland, Oregon met de naam ‘Immortal Piano’s’ en in het artikel van Daniel J. Wakin geciteerd word.
Als erfstuk van oma bleef de piano vroeger van generatie tot generatie in de familie. Maar in de VS beginnen piano’s te duur te worden om nog te repareren of te verhuizen, zelfs als je een piano weg zou geven kost het nog een paar honderd dollar om het ding van A naar B te krijgen. De periode van 1900 tot 1930 geldt in de VS als het gouden tijdperk voor piano’s. In het jaar 1910 werden er 365000 in de VS geproduceerde piano’s verkocht. In 2011 waren dat er 41000. Keyboards uit China  zijn populairder omdat je er leuke trucjes mee uit kan halen. Veel piano’s schijnen een levensverwachting van tachtig jaar te hebben. Er komt dus een golf aan piano’s aan uit de jaren dertig die eigenlijk niet meer te repareren zijn. Volgens dealers komt het ook omdat er te weinig aandacht op scholen is voor muziekles en een algemene neergang in de uitgaven van interieurs sinds de huizenmarkt is ingestort.
Aan het einde van het artikel komt Brian Goodwin aan het woord. Hij is de eigenaar van een piano verhuisbedrijf in  Nashua, New Hampshire. Hij was diegene die het filmpje online heeft gezet. Toch maakt hij een relativerende opmerking, ook met betrekking tot zijn werknemers: “They try so hard all day not to scratch anything. And all of a sudden they get to  throw it off  the back of a truck.”