vrijdag 31 januari 2014

Wijnberg's Heilstaat

De Correspondent deelt af en toe artikelen met mensen die geen lid zijn, zoals ik. Laatst deelde Rob Wijnberg een stuk dat hij had geschreven over de opkomst van een nieuwe controle staat. Dit schrijft hij ondermeer: ’Over drie jaar, als de Googlebril goed en wel is ingeburgerd en iedereen de hele dag met een camera op z’n hoofd rondloopt, hoef je maar tien seconden naar een product te kijken of je hebt al een aanbieding in je mailbox; hoeft de politie slechts de beelden uit je eigen bril op te vragen om te zien met wie jij nudistje speelt op het strand; hoeft de NSA dat microfoontje op je montuur maar aan te zetten om te horen of je er misschien verkeerde opvattingen op nahoudt.’
Wijnberg voorspelt een samenleving vol gehoorzame schapen, zonder gekken, zonder burgerlijke ongehoorzaamheid en dus zonder individuen. Het klinkt als een typische utopie, of distopie. Welk perspectief je ook inneemt, een belangrijk kenmerk van dit soort voorspellingen is dat ze zelden uitkomen.
Utopieën of dystopieën worden opgebouwd uit morele opvattingen die zijn geworteld in het tijdsgewricht waarin ze worden uitgedacht.
Wat we vandaag de dag onder privacy verstaan is over tien jaar misschien wel veranderd. In de middeleeuwen dacht men er ten slotte ook heel anders over, denk aan de lijfeigenen. Ook is het voorstelbaar dat er tegen die tijd allerlei simpele technieken zijn om de Googlebril te hacken en te customizen. Wijnberg heeft het over de suggestie van vrijheid geboden door het consumentisme enerzijds en de werkelijkheid van de controlestaat anderzijds. Over welke vrijheid heeft hij het, vraag ik me af. Zolang je maar een beetje rustig kan leven zonder een voortdurende dreiging van oorlog, ellende of ziekte, mag je al best tevreden zijn, denk ik.

De suggestie van vrijheid (in het consumentisme) is altijd nog beter dan de werkelijke onvrijheid in landen als Pakistan waar je vanwege de breed geïnterpreteerde wet tegen Godslastering opgepakt kan worden wegens een afwijkende mening.  In de 'heilstaat' van Wijnberg doet het er niet toe wat je denkt, zolang je maar naakt recreëert op de plekken die daarvoor zijn aangewezen.  Is dat zo’n ramp?