dinsdag 21 januari 2014

Medische Maffia



Elmer Mulder, die in augustus werd ontslagen als topman van het Amsterdams Universitair medisch centrum (VUmc), heeft een afkoopsom gekregen van een half miljoen euro. 
We denken dat we in Nederland geen maffia hebben, maar het is nog veel erger; we hebben maffia, maar we willen het niet zien. Klokkenluiders hebben het zwaar. Zelfs mensen die interne kritiek leveren op het functioneren van individuen of het functioneren van een afdeling, krijgen het ervan langs. Alles wordt altijd persoonlijk genomen. Vandaag hoorde ik, van een betrokkene, het verhaal van Piet Postmus. Hij had kritiek op de wantoestanden bij de afdeling chirurgie in het VU mc. Postmus was ook diegene die aan de bel trok toen er camera’s in het ziekenhuis werden opgehangen ten behoeve van een tv programma. Het management heeft dit allemaal in zijn dossier opgenomen en ze besloten dat het tijd werd om hun tanden te laten zien. Hij werd op non-actief gesteld en mocht met niemand praten.

Medewerkers op de poli vroegen of Piet Postmus nog terugkwam. Het antwoord was: ’Nee hij houdt zich niet aan de regels.’

De verpleger vroeg daarop: ’Wat is belangrijker, de regels of de normen?’

Daarop gaf de leidinggevende geprikkeld het antwoord: ‘De regels.’

Als er iemand moet worden geopereerd aan longkanker, ga niet naar het VU mc. Loyaliteit aan het management wordt hoger aangeslagen dan de kwaliteit van de medische ingrepen. Een petitiepagina voor Piet Postmus werd ondertekend door collega’s uit Rotterdam, die werden echter op het matje geroepen door hun bazen. De managers van het Erasmus mc houden kennelijk hun vriendjes bij de VU het hand boven het hoofd. 
 In de ziekenhuizen van ons land is het net zo’n grote puinhoop als in de financiĆ«le sector. Alleen kost het in dit geval ook nog mensenlevens. Het kan de managers blijkbaar niet zoveel schelen, zolang  de tent maar draait.