zaterdag 18 januari 2014

Heidens

Al eerder schreef ik hier over het absurde verhaal dat Abraham een bevel van God krijgt om het pre christelijke ritueel van het kind offer uit te voeren om daar dan later net op tijd weer van weerhouden te worden. Filosoof Omri Boehm op de opinionator  uit hoe Maimonides (19de eeuwse rabbi) heeft gezegd dat het bevel van God, om Isaac te offeren, overeenkwam met de gevestigde heidense politiek religieuze orde van die tijds. Pas toen de engel verscheen werd het werkelijke woord, niet van God, maar van Jaweh gesproken. Dat was het werkelijke bevel dat opgevolgd moest worden. 
Wat we dus eigenlijk zien gebeuren is het afleren van oude gebruiken. Boehm geeft aan dat je op die manier ook twee type volgers hebt van de Israel; absolute volgers van de mythes die de staat en het militaire regime in stand houden. De tweede houding ten opzichte van Israel zou een meer op Abraham geïnspireerde houding zijn:

"The Jewish state’s citizens may have to take this into account if they look up to Abraham as their model of Judaism. Soldiers may have to consider it when receiving the Bible along with an M-16. Following the Jewish prophets rather than the pagan ritual of child sacrifice consists in moral disobedience to the state’s decree."

Het is een gedurfde uitleg van Isaacs offer: Wie de opdrachten van het Israelische leger uitvoert is een heiden die niet luistert naar de ware opdracht van God.