zaterdag 25 februari 2012

Tempo Doeloe

 
Op nog geen honderd meter van ons huis in Den Haag bevindt zich restaurant The Raffles. Het is een oriëntaals Indische keuken en het is lang geleden dat ik zo lekker gegeten heb. Op het laatst kwam er pure chocolade en spekkoek en tropische vruchten met sorbetijs en een fantastische dessertwijn op tafel. Later ook  nog koffie, maar toen waren de ouders van de lieve G die ons hadden uitgenodigd al op een drafje naar de tram gehold. We hebben zo’n vier uur getafeld en dat is geweldig, maar zoals de vader van de Lieve G opmerkte: ’Het gaat allemaal wel heel tempo doeloe hier.’ Voor ons was het geen probleem wij wonen, zoals gezegd, om de hoek. Ik vroeg de eigenaar nog in hoeverre chocolade iets met Indonesië te maken had en of zijn keuken niet eerder fusion-cooking genoemd moest worden. Daar ging hij niet in mee.’ Wij eten zelfs chocolade op hartige broodjes,’ zei hij. In hoeverre is iets nog fusion als we niet precies weten wat puur en authentiek is? Hoever moet je terug in de geschiedenis om de authentieke keuken te vinden? De koloniale tijd wordt door Indonesiërs in Den haag in elk geval als authentiek ervaren.