zondag 6 december 2009

Verveling


Bij het lezen van Paul Virilio's boek over de geschiedenis van de snelheid (‘Het Horizon Negatief') moest ik denken aan een uitspraak van science fiction auteur J.G. Ballard over verveling. Op internet vond ik het citaat terug.

I would sum up my fear about the future in one word: boring. And that's my one fear: that everything has happened; nothing exciting or new or interesting is ever going to happen again... the future is just going to be a vast, conforming suburb of the soul.

J. G. Ballard (b. 1930). Interview, 30 Oct. 1982, in Re/Search 8/9.

Zal hij bedoelen dat we worden veranderd door de omgeving die we zelf scheppen?
De toekomst is een kasteelwoning in een buitenwijk, waar het leven zich binnen afspeelt. Een binnen dat zo is ingericht met allerahnde apparatuur dat het een buiten kan suggereren om de hersenen te prikkelen en de geest ervaringen op te laten doen. Toch geloof ik dat niet. Nu al zijn de homo ontmoetingsplaatsen een bewijs dat het leven op internet een leven erbuiten juist kan stimuleren. Aan de andere kant lijken de uitspattingen van sodomie door brave huisvaders juist weer het ultieme bewijs voor die verveling waar Ballard bang voor is.