vrijdag 4 december 2009

Fatale Jetlag


In ‘Het Horizon – Negatief’ (over de ontwikkeling van snelheid, 1984)van Paul Virilio lees ik een intrigerend verhaal over de 76 jarige vrouw Sarah Krasnoff die in 1971 met haar 14 jarige kleinzoon 160 keer tussen Amsterdam en New York heen en weer vliegt. Ze probeert op deze manier een voogdij zaak te ontlopen en ze heeft ontdekt dat ze haar in d elucht niets kunnen maken. Maand in maand uit vliegen ze daarom heen en weer. Uiteindelijk sterft ze aan een fatale jetlag in een Amsterdams hotel.

Het verhaal, hoe ongelofelijk ook, lijkt volgens een snelle internet referentie te kloppen. Het is intrigerend dat iemand daadwerkelijk bedenkt om op de vlucht te gaan door permanent heen en weer te vliegen. Hoe desperaat was deze mevrouw eigenlijk? Of leek het haar gewoon een praktische oplossing? Mevrouw Krasnoff moet hoe dan ook een vermogende dame zijn geweest.
Ik trof over jetlags ook een mooi verhaal van Pico Iyer aan in de New York Times van 2004. Zie link hieronder. Hij spreekt ook al over Sarah Krasnoff.


http://www.nytimes.com/2004/03/07/magazine/in-the-realm-of-jet-lag.html