zaterdag 25 oktober 2008

Sapkuur




Goed, het was misschien wat naief van G om te denken dat ze een fles rum in haar handbagage kon meenemen, maar de manier waarop de douanier haar de fles ontfutselde kon bij mij niet geheel de indruk van eigenbelang wegnemen. In één beweging door gooide hij het in een container en ik weet zeker dat hij die er weer uit gaat halen. Eigenlijk zouden ze de fles ter plekken moeten vernietigen in een soort pers of glasbak, dat zou het gevoel genaaid te worden enigssinds kunnen wegnemen.
Het hele gedoe met vloeistoffen is sowieso onzinnig en getuigd van een nogal eendimensionale benadering van het probleem. Omdat er een bom van vloeistof gemaakt kan worden gaan we vloeistoffen verbieden. Het zou ongeveer hetzelfde zijn als we alles van hout uit huis verwijderen vanwege brandgevaar. Dat we die rum kwijt zijn is vervelend, maar nog enigsinds te beredeneren. De beste man hield van sterke drank. Ik hoorde gisteren een nog veel erger verhaal van een vriend die een sapkuur aan het doen was en een binnenlandse vlucht naar Madrid had. Hij had voor zijn lunch 100 ml fruitsap afgemeten in een drinkflesje van zijn dochter zodat hij echt kon bewijzen dat het 100 ml was.
Maar de mevrouw bij de douane zei dat de regel is dat de vloeistof ook in een 100 ml flesje moet zitten. Hoe hij ook probeerde uit te leggen dat het niet om explosieven ging, maar om zijn lunch en dat het ook overduidelijk 100 ml was omdat je het gewoon kon zien. Ze liet hem er niet door en riep zelfs de marechaussee.
“Deze meneer weigert me te begrijpen”
“Het is niet dat ik u niet wil begrijpen...”
“Jij houd nu je mond, laat deze mevrouw haar verhaal doen.”
Daarna was het een tijdje stil, de vier mannen van de marechaussee moesten immers nadenken en een gewichtige beslissing nemen. Uiteindelijk zei één van de vier. “ Neem eens een slokje.”
Toen mijn vriend dat gedaan had mocht hij door. Het was dus toch geen bom. Dat bewijst ook dat de douanier vanmorgen zijn kans schoon zag en donders goed wist dat het om rum ging en niet eens vroeg of we een slokje wilde nemen. Deze regel heeft niets met veiligheid te maken maar met commercie. Op deze manier draaien de tax free winkels veel meer omzet, dat is duidelijk.