donderdag 23 oktober 2008

In onze handjes knijpen


Gisteren hebben we tijdens een literatuur festival een lezing bijgewoond van J.M. Coetzee. Goed hij was zelf niet aanwezig. Maar ik denk dat we wat Coetzee betreft al in onze handjes mogen knijpen met een speciaal voor deze gelegenheid ingesproken lezing. Hij was aan de beurt toen een Frans sprekende Chinees eindelijk uitgekakeld was. Je mag natuurlijk niet oordelen over iemands stemgeluid, maar je hoorde al aan zijn uitwijdingen dat hij nogal breedsprakig was. Ik was blij dat ik niet, zoals de rest van het publiek, een oortje in had.
Coetzee zegt geen woord teveel. Het is een genot om naar hem te luisteren. “As much as I would like to be with you in Barcelona. Alas that is not possible.”
Hij las een aantal stukken voor uit Diary of a bad year ( de essay gedeeltes) en het was weer geweldig om naar te luisteren. Je hebt geheel niet de behoefte om er nog iets aan toe te voegen. De strekking van één van zijn essay was bijvoorbeeld: De wereld van de mensen is verwikkeld in een schaakspel met de wereld van het virus. Die van het virus is aan de winnende hand.