woensdag 8 oktober 2008

Op Audientie


Harry Abels vertelde mij een andere aardige anekdote, achteraf gezien blijkt het hele interview van anekdotes aan elkaar te hangen, over de directeur van het Telematica instituut in Enschede.Dat instituut had een nieuw gebouw nodig, maar de directeur bleek een nogal werelvreemde en arrogante man te zijn. Zijn werkkamer was ruim en had hoge ramen, maar hij ahd zijn bureau tegen de muur geduwd en hij zat met zijn gezicht naar de wand. “Je weet niet wat je ziet. Er is iets aan dat hoofd iets mis, hoe kan iemand anders zo de kamer inrichten? Er stond ook een beeld, vreselijk, dat was een monstrueus naakt en dat stond zo opgesteld dat je er bij binnenkosmt wel wat van moest zeggen."
Het bleek helemaal georchestreerd te zijn. De directeur van het telematica instituut greep ieder commentaar op het beeld aan om te vertellen dat hij dat zelf had gemaakt tijdens een zomer cursus boetseren in de provence. "Hitler had het beter voor elkaar, die wist hoe je een entree moest verzorgen. Als je daar op audientie kwam moest je eerst een lange gang door waar je je eigen laarzen hoorde echoën en dan die grote deur waar je dan doorheen moest. En daar zat meneer.”

Harry Abels praatte over Hitler alsof hij warme herinneringen had aan zijn audienties bij de fuhrer. Ik denk dat Hitler overigens ook erg had kunnen genieten van een boetseer cursus in de provence, maar ja hij had andere dingen aan zijn hoofd.