dinsdag 19 augustus 2008

Sympatisanten voor een coupe


Where to invade next, is de titel van een boekje, dat is uitgegeven door het literaire tijdschrift McSweeneys. Eigenlijk is het een gids met 'enge landen' waar hoognodig moet worden ingegrepen: Iran, Pakistan, Uzbekistan, Venezuela, Syria, Sudan, Noord Korea. Uzbekistan en Venezuela waren een verrassing voor mij. Uzbekistan is een dor en droog land ter grootte van Californie, lees ik, waar het stikt van de moslim extremisten. Vroeger vormde dit land het Sovjet magazijn voor massavernietigingswapens. ’Despite threat-reduction agreements and ‘loose nukes’ management programs, Uzbekistan’s WMD’s (wapons of mass destruction, BE) are far from secure.'(p.25) Het leger stelt niet zoveel voor en een luchtaanval met precisiebombardamenten zou tamelijk makkelijk uitvoorbaar moeten zijn.
Eng land Uzbekistan, Venezuela trouwens ook. Volgens de enge landen gids is Chaves een sterk leger aan het bouwen die alleen bedoeld kan zijn om de buurlanden aan te vallen. In dit geval wordt echter aanbevolen om de CIA het werk op te laten knappen door in het Venelozaanse leger sympathisanten voor een coupe te vinden. Zo lijkt het alsof binnelanldanse krachten de 'regime change' tot gevolg hebben gehad.
Militair ingrijpen lijkt bij deze zeven landen de enige hoop op verandering, maar het is de vraag of het in alle gevallen helpt. Neem nou Sudan. Het moslim fascisme van de Sudanese religieus leider Al-Turabi is schrikbarend. ‘I admit we are a threat to the present world order.' heeft hij gezegd.'We seek to correct that world order.’
Het is algemeen bekend hoe dat in zijn werk gaat. Door verkrachtende en brandstichtende, moordende janjaweed het land in te sturen. Etnische zuiveringen volgens de verschroeide aarde methode. Europa kent een traditie van ‘never again’ te roepen na iedere etnische zuivering. Momenteel wordt dat ook over Darfur gezegt terwijl hele stammen worden uitgemoord.
Dat zal, volgens deze gids, doorgaan totdat het regime wordt uitgeschakeld.
Maar zijn die janjaweed nog wel te stoppen? Als je eenmaal het beest hebt losgelaten is er geen weg meer terug. Dan moet je als aanvallende partij bijna zelf met etnische zuiveringen gaan beginnen. Let wel: Het wegzuiveren van de janjaweed.