donderdag 21 augustus 2008

Sprekende over Voltaire

Ik lunchte met Dichtertje. Hij vertelde hoe Voltaire zijn verlichtingsidealen liet varen toen er in Portugal duizenden mensen om het leven waren gekomen door een vulkaanuitbarsting. 'Hoe zo kunnen we vertrouwen op de ratio?' Moet Voltaire gedacht hebben.
Nieuws reisde toen niet snel en tegen de tijd dat het je had bereikt waren ze uitgegroeid tot verhalen. Misschien is 1 ramp in de vorm van een verhaal instructiever voor ons besef over de wereld dan iedere dag naar het journaal te kijken. De laatste restjes van Voltaires geloof in de ratio werden weggespoeld toen een aantal schepen vergingen waarin hij geld had geinvesteerd .
Toen wist hij zeker dat het Leibnitziaanse dictum ' we leven in de beste van mogelijke werelden' volstrekte onzin was. Ik denk dat het vooral die investeringen zijn geweest die hem bitter maakte. Het eigen leed weegt toch zwaarder dan dat van anderen. Later die dag smste Dichtertje het volgende: Sprekende over Voltaire: er zijn 150 mensen omgekomen in een vliegtuig ongeluk op Barajas.