donderdag 6 februari 2014

Informatiestromen

Er is iets geks aan de hand met informatiestromen in Nederland. Soms stroomt het te hard soms stroomt het te zwak. De stroom informatie die naar minister Plasterk en staatssecretaris Weekers ging, was te zwak. Ze leden publiekelijk gezichtsverlies. In het geval van Plasterk ook nog een keer omdat hij niet leek te weten dat er enorme informatiestromen, 1,8 miljoen telefoontabs, Nederland hadden verlaten richting Amerika.  
Sinds de bestrijding van terroristische dreigingen bovenaan de agenda is geplaatst (door de VS) zijn we geobsedeerd met informatie, maar leidt die informatie ook tot kennisvergroting? Dat blijft allemaal zeer de vraag en daar krijgen we ook niets over te horen. Ik krijg de indruk dat die kennis vooral wordt verzameld omdat we nu eenmaal beschikken over megacomputers die daar wat mee kunnen. Die computers schreeuwen om data zodat ze (kans)berekeningen op mogelijk gevaar kunnen maken.
Toch is het een illusie om te denken dat meer informatie leidt tot meer veiligheid. Soms weet een overheid zoveel dat ze door de bomen het  bos niet meer ziet. Niet voor niets lieten Amerikaanse veiligheidsadviseurs na de aanslag op de Twintowers, schrijvers uit Hollywood invliegen om scenario’s te bedenken voor mogelijk nieuwe aanslagen. De informatie van de aanslag op de Twintowers was namelijk wel beschikbaar, al was het zeer fragmentarisch, maar die vliegtuigen...dat had niemand kunnen bedenken. Daar was een nieuw soort verbeeldingskracht voor nodig. 
Aan verbeeldingskracht ontbreekt het nou juist als we het hebben over veiligheid. We focussen op terrorisme omdat de terrorist nog enigszins zichtbaar is. Het echte gevaar moet echter gezocht worden in de klimaatsverandering. Uit Duizenden taps is namelijk gebleken dat de zeespiegel gaat stijgen. Die informatie is gewoon bekent.  Helaas dirigeert de overheid, zeker in Nederland, deze informatiestroom naar de markt en zegt: ‘Doe er wat mee!’ 
Zo'n belangrijk 'veiligheidsvraagstuk' mag je volgens mij niet aan de markt overlaten. Een zelfmoordterrorist spreekt tot de verbeelding, een stijgende zeespiegel niet. Daarom heb ik bovenstaand plaatje bijgevoegd van Europa in 2100 (Hier kunt u een betere versie bekijken).  Nederland is volgens dit scenario gereduceerd tot een microstaat. Er zal een gigantische mensenstroom opgang komen en dit zal een hoop sociale onrust in Europa veroorzaken. Ik hoop dat er ergens in Nederland een denktank - desnoods met behulp van scenarioschrijvers - bezig is over deze reële problematiek na te denken.