zaterdag 22 augustus 2009

cul-de-sac


Vandaag stond er een verhaal in de New York Times over de huizenmarkt in california. Mensen die voorheen nog geen huis konden betalen grijpen nu hun kans. De Times bekijkt zo nu en dan de ontwikkelingen in Beth Court te Moreno Valley california, vlakbij Los Angeles. De crisis brengt nieuwe sociale verhoudingen met zich mee die de oude bewoners moeilijk kunnen verteren. Een oude bewoner vertelt over de nieuwkomers dat ze volstrekt aan hem voorbij gaan:
“I told them, ‘I am your neighbor, I am here to help,’ but apparently they like to do everything on their own,” he said. And he is not happy about Mr. Giuliani’s habit of parking on the street so that it blocks the sanitation trucks.
Bij het lezen moest ik onmiddelijk denken aan Frans Bromet en zijn portretten van buren en hun ruzies. In Amerika zou hij hetzelfde kunnen doen, maar dan eindelijk met iets meer diepgang. Hij zou kunnen suggereren dat hij met zijn portretten de vraag wil beantwoorden hoe de crisis sociale verhoudingen in een lokale gemeenschap beinvloedt.
Maar de Times zelf had al de mooiste titel boven haar stuk gezet: A Cul-de-Sac of Lost Dreams, and New Ones.
http://www.nytimes.com/2009/08/23/us/23bethone.html?hp