woensdag 25 maart 2015

1995 - Het jaar dat de toekomst begon


In The New Yorker staat een grappig stuk van Louis Menand over de futiele betekenis van geschiedenis, althans de verklarende rechtlijnige soort. De soort die zegt dat er een aantal cruciale momenten zijn aan te wijzen die de wereld hebben gemaakt tot wat die nu is. Het heden voorspellen uit het verleden is volgens Menand bijna ondoenlijk. Je kunt de stipjes wel verbinden, maar er zijn teveel stipjes en de stipjes hebben zelf weer stipjes. Hij schrijft over al die willekeurige tijdvakken die we verzinnen. “And, of course, there is the decade. For some obviously bogus reason, presumably because we have ten fingers, we find it natural to imagine that life assumes a completely new character every ten years.”
In dit artikel bespreekt Menand het boek “1995: The Year the Future Began” (California) van W. Joseph Campbell. Het is een informatief en sportieve poging ons te overtuigen dat wereld zoals we die kennen is gevormd door dingen die gebeurd zijn in 1995.
Denk aan windows 95. Ook de voorgangers van ebay, craigslist etc zijn begonnen in 1995. Maar zoals Menand al zegt is internet pas echt groot geworden met facebook en dat begon in 2004.Waarschijnlijk schrijft iemand daar nu ook weer een boek over.