woensdag 4 juni 2014

Voetbaldrama




Oranje speelde vandaag tegen Wales. De laatste oefenwedstrijd, morgen vliegen ze naar Brazilië. De oefenwedstrijd was niet om aan te zien als we Jack van Gelder mogen geloven. Het verslag van Jack op de radio was een genot om naar te luisteren. Je hoorde hem bijna lijden. Wat een gemopper. Uiteindelijk waren er dan toch twee goals voor Nederland. Jack zei dat we dit heus niet positief hoeven op te vatten. ‘In San Salvador is het aanmerkelijk warmer, het veld slechter en de tegenstander fitter. Oranje heeft zich hier geen pijn willen doen. Kunnen ze dat dan wel in Brazilië?‘
Ik vind voetbal niet zoveel aan. De spelers zijn te voorzichtig, er wordt niet geëxperimenteerd en niet aangevallen. Nederland heeft met zijn totaal voetbaal, het spel efficiënt gemaakt, maar ook saai. Er zijn geen helden meer. Maar daar is Jack. Hij maakt er alsnog een drama van.  Hij is de grootste advertentie die de radio zich maar kan wensen.
He gesproken woord biedt ruimte voor meer drama. Achteraf vind ik het niet zo raar dat Jack van Gelder de rol speelde van Pilatus in de opvoering van de volkse musical 'The Passion of the Christ'. Hij houdt van theatraliteit.
Het afmakertje was subtiel, maar meedogenloos: ‘Misschien zat de jetlag er al in, ook al vliegen ze pas morgen.’