woensdag 18 juli 2012

VAD: Leestekens


Spam is de email variant van  de vroegere reclamefolders die je  in de brievenbus kreeg. Spam wordt ook wel junkmail genoemd ofwel afvalmail. Dat taal misbruikt kan worden is bekend. Onze spraak, een gift van God, wordt in de buitenwijken dikwijls gebruikt om ermee over de heg te babbelen. Maar er zijn misschien ook overbodige leestekens die de vuilnisbak in kunnen. Wat te denken van de puntkomma? Op deze site trof ik een interessante blog over een richtingenstrijd ten aanzien van de puntkomma. Een strijd tussen Franstaligen en Engelstaligen.

“Inmiddels is de storm weer gaan liggen, maar enkele jaren geleden woedde er een hevig debat over de al dan niet tragische teloorgang van de puntkomma. Met name in Engels- en Franstalige media was een ieder die het woord semicolon of point-virgule in de mond nam zijn leven niet meer veilig. Het debat werd aangezwengeld door Fransen die hun onverbeterlijke taalpurisme nu eens op de leestekens wilden botvieren: de naderende ondergang van de puntkomma zou te wijten zijn aan de verderfelijke invloed van Angelsaksische taalvandalen. Les rosbifs zijn immers veel te ruw en onbehouwen – met hun slechte bier en barbaarse eetgewoontes – om zo’n elegante en subtiele uitvinding als de puntkomma op waarde te kunnen schatten.
De Engelsen en Amerikanen lieten dit uiteraard niet op zich zitten en sloegen genadeloos terug: de puntkomma is het meest verwijfde, krachteloze, afzichtelijke, en volkomen nutteloze leesteken dat ooit uitgevonden is, aldus de Engelstalige consensus. Amerikanen in het bijzonder beschouwen puntkomma’s als de as van het kwaad onder de leestekens. Zo geeft schrijver en blogger James Scott Bell hetzelfde gezonde advies over de puntkomma als over de aubergine (‘te allen tijde vermijden!’) en volgens de immer eloquente Kurt Vonnegut hebben we te maken met een hermafrodiete travestiet zonder enig bestaansrecht. Het is kortom niet alleen een cultureel, maar ook een sexueel geladen symbool geworden; echte mannen, aldus de Amerikanen, gebruiken geen puntkomma’s.”

Persoonlijk vind ik dat ook de hermafrodiete travestiet wel degelijk bestaansrecht heeft. Ook de puntkomma mag blijven.